Skip to main content
Paradontologija

Gingivitis, parodontitis...samo su neki od bolesti koje razaraju zubno tkivo!

Upalna stanja do kojih dolazi prilikom razaranja zubnog tkiva, koje je iznimno važno za učvršćivanje zubi nazivaju se bolesti parodonta.

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi dijagnozom, prevencijom i liječenjem bolesti parodontitisa, odnosno tkiva koje okružuje i podržava zube. To uključuje desni, ligamente koje povezuju zube s kostima i kosti oko zuba. Parodontalne bolesti uključuju gingivitis (upala desni) i parodontitis (napredna faza bolesti).

Koriste najnovije tehnike i metode kako bi postigli najbolje rezultate.

Liječenje parodontalnih bolesti može uključivati dubinsko čišćenje zubnog kamenca i bakterijskog plaka iz džepova oko zuba, primjenu lokalnih antiseptika ili antibiotika, primjenu regenerativnih postupaka za obnovu oštećenih tkiva te kirurške zahvate ako je potrebno.

Važno je napomenuti da prevencija igra ključnu ulogu u parodontalnom zdravlju.

Redoviti posjeti stomatologu za čišćenje zuba i provjeru stanja desni, pravilna oralna higijena kod kuće i zdravi životni stilovi pomažu u održavanju zdravih desni i sprječavanju parodontalnih bolesti.

Gingivitis

Upala gingive ili gingivitis nastaje kada se pojavi crvenilo ili krvarenje. Desni su crveni, a sve započinje nakupljanjem plaka (zubnog kamenca), najčešće zbog zanemarivanja oralne higijene.

Parodontoza

Infekcija koja zahvaća kost koja podupire zube naziva se parodontitis. Uzrok parodontitisa su najčešće bakterije koje su prisutne u našoj usnoj šupljini. Nastala infekcija može uzrokovati potpunu bezubost. Najčešći je razlog gubitka zubi kod odraslih. Blagi simptomi često znaju zavarati pacijenta pa ljudi nerijetko reagiraju kad već bude kasno.

Gingivitis, parodontitis, klimanje zuba, parodontni džep – bolesti su parodonta. Podmukla bolest koja uzrokuje loše posljedice za pacijenta. Gubitak zubi ne znači samo da nemate lijep osmijeh, već da će s vremenom nastati potpuna deformacija čeljusti, ali i funkcija, poput onih žvačnih i glasovnih, koje su važne za svakodnevno funkcioniranje!

Posjetite Estetic smile, reagirajte preventivno i nemojte dopustiti gubitak svojih zubi, jer prirodni zubi uvijek su bolji izbor!

Radno vrijeme poliklinike

Ponedjeljak – Srijeda – Četvrtak:

13:00 - 21:00 h

Utorak – Petak: jutarnja smjena

07:00 - 15:00 h

Subota:

po dogovoru