Skip to main content
Inlay, Onlay, Overlay

Protetski nadomjestak koji se koriste za popunjavanje oštećenih ili izgubljenih dijelova zuba

Svaki od njih ima svoje specifičnosti i primjenu, ovisno o veličini oštećenja zuba i potrebama pacijenta.

Inlay

Inlay je protetski nadomjestak koji se koristi za popunjavanje unutarnjeg dijela zuba, tj. udubljenja koje je rezultat karijesa ili drugog oštećenja. Inlay se izrađuje izvan usta pacijenta, obično u stomatološkom laboratoriju i zatim se trajno cementira na zub. Izrađen je od različitih materijala, poput kompozitnih smola, keramike ili cirkona, i pruža izvrsnu estetiku i funkcionalnost.

Onlay

Onlay je sličan inlayu, ali pokriva veći dio površine zuba. Koristi se kada je oštećenje zuba veće, uključujući krunični dio i jedan ili više zubnih zuba. Onlay se također izrađuje izvan usta pacijenta i trajno se cementira na zub. Osim što popunjava oštećenja, onlay također može poboljšati oblik, veličinu i estetiku zuba.

Overlay

Overlay je protetski nadomjestak koji se koristi kada postoji potreba za rekonstrukcijom većeg dijela zuba, uključujući i cijelu zubnu krunu. Overlay se izrađuje prema individualnim potrebama pacijenta i može se koristiti za obnovu oštećenih ili oslabljenih zuba. Materijali koji se koriste za izradu overlaya su slični onima kod inlaya i onlaya, a cilj je vratiti snagu, funkcionalnost i estetiku zuba.

Svi ovi protetski nadomjestci se izrađuju prilagođeno pacijentu i imaju prednosti u usporedbi s klasičnim plombama.

Oni pružaju dugotrajno rješenje, poboljšavaju estetiku zuba, poboljšavaju funkciju žvakanja i smanjuju rizik od daljnjeg oštećenja zuba.

Važno je napomenuti da odluku o tome koji je nadomjestak najprikladniji za vaš slučaj treba donijeti stomatolog na temelju vaše oralne situacije i ciljeva.

Radno vrijeme poliklinike

Ponedjeljak – Srijeda – Četvrtak:

13:00 - 21:00 h

Utorak – Petak: jutarnja smjena

07:00 - 15:00 h

Subota:

po dogovoru